HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Vilppula

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Wilppulan Oluttehdas
Koivuniementie
Vilppula
Ruoveden kunta

Aloittanut: 1880
Lopettanut: 1884

Historia:
Oluttehtaan perustivat Pekkalan kartanon omistaja Johan Adolf Aminoff ja tanskalaissyntyinen panimomestari Fredrik Karl Cristian Bähr vuonna 1880. Aiemmin Bähr toimi Visuveden Oluttehtaalla, mutta koska se paloi, oli hän vapaa siirtymään muualle. Tehdasta varten Aminoff vuokrasi Vilppulasta Peltoniemen tilan rantatontin (myöh. Koivuniemen) 50 vuodeksi. Toimintavalmiina laitos oli vuoden 1881 lopulla ja ensiolut tuli markkinoille seuraavan vuoden keväällä. Ensioluesta mainitaan, että "ei se vedä vertoja Wisuveden tehtaan oluelle".
Aminoff toimi lähinnä rahoittajana, joten tehtaan toiminta oli yksin Bährin vastuulla.

Hyvin alkanut suhde Aminoffin ja Bährin välillä päättyi kuitenkin nopeasti, sillä Aminoffin pyysi yllättäen Bähriä maksamaan puolet rakennuskustannuksista eli noin 20.000 markkaa. Mitään sopimusta asiasta ei ollut, joten edessä oli välirikko ja oikeuskäsittely. Tapaus oli henkisesti raskasta ja lopulta saman vuoden marraskuussa Bähr kuoli. Suhteettomat mittasuhteet saanut kinastelu siirtyi tämän jälkeen leski Maria Louise Bährille. Seuraavana vuonna leski ja kahdeksan lasta häädettiin tehtaalta.

Uudeksi oluenpanijaksi tuli vuoden 1883 huhtikuussa Otto Joel Silfverberg Kokkolasta. Tulevaisuus näytti hyvältä ja tuotteet menivät kaupaksi, joten myyntialue laajennettiin aina Tampereelle saakka.

Seuraavana vuonna Ruoveden kunnan valtuusmiehet esittivät äänestettäväksi, että mallasjuomien ja viinien myyntioikeuksia rajoitetaan. Koska kunnassa oli ilmiannettu salakapakoita ja laittomia "metsäviinatehtaita" oli äänestys lähes yksimielinen. Äänestyksessä Aminoffin hyvä ystävä Ruoveden pastori Iwar Marcus Tallgren puolsi myös kieltoa. Tämä tarkoitti tarkalleen ottaen sitä, ettei oluttehtailla ollut enää oikeutta myydä mallasjuomiaan kunnan alueella erillisessä myyntipaikassa vaan ainoastaan tehtaalta. Tämän tyyppiseen päätökseen ei Aminoff osannut varautua.

Saman vuoden heinäkuun 16. päivä kävi niin, että tehdas paloi maan tasalle. Virallisen selvityksen mukaan tulipalon aiheutti savupiipusta lentänyt kipinä, joka sytytti pärekaton tuleen, josta tuli levisi nopeasti ja poltti koko tehtaan.
Laitos oli vakuutettu 50.000 markasta, mutta sitä ei rakennettu enää uudelleen.

Myöhemmin oikeus vapautti panimomestari Bährin lesken Maria Louise Bährin kaikista Aminoffin vaatimuksista näytön puutteen vuoksi. Vain hetki tämän jälkeen Aminoff sairastui ja kuoli.
__________
1880 - 1884 Wilppulan Oluttehdas (Johan Adolf Aminoff)

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit