HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Uusikirkko

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Uudenkirkon Olutpanimo Osakeyhtiö
Uusikirkko kk. (Kirkkojärvi)
Uudenkirkon kunta
Viipurin lääni

Aloittanut: 1858
Lopettanut: 1914

Historia:
Oluttehtaan perusti Uudenkirkon seurakunnan kuudennusmies Paul Susi muutaman yhtiökumppaninsa kanssa vuonna 1858. Tehdas rakennettiin kirkonkylään hieman päätien ulkopuolelle ja oli valmiina seuraavana vuonna. Tehtaan nimenä on mainittu Nykyrka Ölbryggeri, mutta se esiintyi myös nimellä Suursuon Oluttehdas. Työntekijöitä oli alkuvuosina neljä.

Kun laitos aloitti, oli sen toiminta alussa hankalaa, varsinkin siitä syystä, ettei oluen makuun oltu kunnassa juuri totuttu. Aiemmin kauppiailla oli ollut myynnissä vain kirkasta viinaa eikä sitäkään jatkuvasti. Näin ollen kansalaisten tottuminen itse oluen makuun oli ensimmäinen tehtävä. Ja, kuinkas ollakaan, tämäkin oli alussa vaikeaa oluen heikon laadun takia.
Toinen ongelma oli itse perustaja Paul Susi, joka oli Uudenkirkon kirkon kuudennusmies (eli ts. luottamusmies) ja toimi kaikin puolin kirkon oppien johdattelemana. Hänestä on sanottu, että hän eli koko sydämestään vähäosaisten auttajana niin kirkollisissa tehtävissä kuin sen ulkopuolellakin. Tämän on sanottu olleen se syy koko oluttehtaan perustamiselle eli vähäosaisten viinanjuonnin vähentäminen ja siirtyminen miedompiin juomiin. Joka tapauksessa hänen keräämänsä henkilökohtainen omaisuus näytti menevän kokonaan köyhän ym. väen ruokkimiseen ja vaatettamiseen. Tästä omaperäisestä elämäntavastaan hän ei luopunut edes oluttehtaan edessä, vaan jatkoi sitä niin pitkään, että yhtiökumppaneina toimineet kuntalaiset lopettivat yhteistyön noin vuonna 1860.

Tämän jälkeen tehdas seisoi tyhjillään vuoteen 1862, jolloin sen osti Alfred Abdon Fredrik Lindberg.

Uusi omistaja Lindberg oli myös kirkon miehiä, mutta sillä erotuksella, että hän oli varsinainen pappi. Aiemmin hän oli toiminut pappina mm. Uudellakirkolla ja Pietarissa. Ollessaan Pietarin suomalaisessa seurakunnassa, vuonna 1861, hänen Uudellakirkolla nimismiehen virkaa hoitanut isänsä kuoli ja hän peri hänen omaisuuttaan. Tästä alkoi muutos jumaluusopeista maallisempaan suuntaan ja jo vuonna 1862 hän erosi papin virasta ja osti hetken päästä Sudelta tämän tyhjillään olleen oluttehtaan.

Mainittakoon Lidbergistä vielä lisäksi, että idea oluttehtaan perustamiselle alkoi kaiketi jo vuonna 1860, jolloin hän mm. avioitui Haminalaisen Vendla Maria Nybomin kanssa. Nimittäin Vendlan veli oli Jeremias Nybom, joka oli perustamassa Haminan oluttehdasta ja osti myöhemmin Sörnäisten Osakepanimon Helsingissä.

Vuonna 1862 Uudenkirkon tehdas laitettiin perusteellisesti kuntoon ja laajennettiin. Uuden laitoksen rakensi ja saattoi kuntoon baijerilaissyntyinen panimomestari Alois Albanus Führmann. Hän toimi tehtaalla muutaman vuoden.


Tammikuussa 1868 olutta vietiin Viipuriin myytäväksi.
Myynnissä oli mainoksen mukaan Bock- ja Lager oluita.

Vuonna 1873 Lindberg rekisteröi yhtiön osakeyhtiöksi nimelle Nykyrka Aktie Bryggeri. Säännöt vahvistettiin 26.8.1873 ja osakepääoma oli 108.000 mk (12 á 9000 mk). Virallisesti tehdas siirtyi osakeyhtiölle vuoden 1874 alusta lukien. Saman vuoden elokuussa Lindberg muutti Helsinkiin.


Hyvää mettä eli simaa vietiin Viipuriin herra Neustrojevan puotiin.

Tehdas sai uuden omistajan kesäkuussa 1876, kun Lindberg myi tehtaansa kolmikolle (kaikki ruotsalaissyntyisiä) Claréus, Boström ja Åkerstöm. Hinta oli 60.000 markkaa. Kauppaan ei kuulunut itse osakeyhtiö, joten toiminta jatkui nimellä Nykyrka Ölbryggeri. Uusista omistajista Carl Albert Claréus oli oluenpanija ja oli käytännössä ainoa joka muutti Uudellekirkolle. Myöhemmin tehtaasta käytettiin myös suomenkielistä nimeä Uudenkirkon Oluttehdas sekä vanhaa kutsumanimeään Suursuon Oluttehdas.

Vuonna 1880 tehtaalla palvellut renki Juhana Räisänen koulutettiin oluenpanijaksi ja jo seuraavana vuonna hän vastasi tehtaan oluenpanoista.
Helmikuussa 1882 Claréuksen yhteistyökumppaniksi tuli Haminan oluttehtaan entinen osakas kauppias Carl Gustaf Piispanen. Omistajakin vaihtui, kun tehdas siirtyi hänen velipuolelle Kuopiolaiselle apteekkari August Emil Leonard Piispaselle. Hän ei kuitenkaan muuttanut Uudellekirkolle, vaan asui ja toimi apteekkarina Kuopiossa.
Vuosituotanto oli noin 35.000 litraa olutta ja työntekijöitä vuonna 1884 yhteensä 14. Muutaman vuoden kuluttua (1887) oluenpanija Claréus muutti vastaavien töiden perässä Kuopioon Lahdentaan oluttehtaalle.

Mainittu Kuopiolainen apteekkari August Emil Leonard Piispanen ja kauppias August Hugo Lignell omistivat yhdessä yhtiön nimeltä Lignell & Piispanen.

Vuoden 1888 helluntain vastaisena yönä oluttehtaan yhteydessä ollut asuintalo sekä pieni osa oluttehtaasta ja piharakennuksia paloivat. Vakuutettuna ne rakennettiin uudestaan ja laajennettiin. Valmiina laajennus oli lokakuussa, jolloin siellä pidettiin juhlat. Juhlien syy ei ollut valmistunut oluttehdas vaan se, että Kuopioon muuttanut oluenpanija Claréus ja Carl Gustaf Piispasen tytär Clara Emilia vihittiin.

Carl Gustaf Piispanen kuoli 25.3.1894 ja seuraavan vuoden marraskuussa A. E. L. Piispanen myi oluttehtaan pietarilaiselle tehtailija Johan Pesoselle.

Vuonna 1899 kauppiaat Feodor Saksin ja Vasili Andrejeff perustivat osakeyhtiön nimeltä Uudenkirkon Olutpanimo Osakeyhtiö. Muut osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet olivat oluenpanijat Juhana Räisänen ja Aleksander Taberman. Yhtiöjärjestys vahvistettiin 19.8.1899 ja sen osakepääoma oli 100.000 markkaa (400 á 250 mk).
Tämän jälkeen osakeyhtiö osti Johan Pesoselta Uudenkirkon oluttehtaan 100.000 markalla.

Vuonna 1901 Taberman jäi pois yhtiöstä ja hänen paikalle tuli Ivan Bogdanoff. Lisäksi oluenpanija Juhana Räisänen muutti ulkomaille vuonna 1904, joten seuraavana vuonna hallituksen muodostivat Saksin, Andrejeff ja Bogdanoff. Oluenpanosta vastasi tästä lähtien Saksin. Vuonna 1906 hallitukseen tuli vielä varajäseneksi Maxim Bogdanoff.

Tehtaan yhteydessä ollut erillinen limonadin ja virvoitusjuomien valmistustila paloi vuoden 1907 toukokuun puolessa välissä täydellisesti. Vakuutettuna se tietysti rakennettiin heti kuntoon. Tehtaan nimenä mainitaan myös Kirkkojärven Oluttehdas.

Jatkossa toiminta oli Uudenkirkon kirkonkylällä esim. juomalakkoilun ja raittiusväen toimesta hankalampaa, kuin muualla kunnassa. Joka tapauksessa kunnan ainoana tehtaana sillä meni suhteellisen hyvin. Vielä vuonna 1912 valmistui 59.995 litraa olutta.
Yhtiökokouksessa vuonna 1913 yhtiön toiminta päätettiin lopettaa. Lopullisesti toiminta loppui seuraavana vuonna.


Oluttehtaan kiinteistö muutettiin myöhemmin kunnantaloksi. Oluttehdas sijaitsi
matalammassa laajennusosassa. Taustalla ns. mäkienmäki.

Kuva: Karjala-liitto, Uusikirkko-seura r.y.
Mainokset: 29.01.1868 Wiborgs Tidning no 8, 03.06.1873 Suomenlehti no 22
__________
1858 - 1860 Nykyrka Ölbryggeri (Paul Susi)
1862 - 1874 Nykyrka Ölbryggeri (Alfred Abdon Fredrik Lindberg)
1874 - 1876 Nykyrka Aktie Bryggeri (Alfred Abdon Fredrik Lindberg)
1876 - 1883 Nykyrka Ölbryggeri (Claraeus, Boström, Åkerstöm)
1883 - 1895 Nykyrka Ölbryggeri (August Emil Leonard Piispanen)
1895 - 1899 Nykyrka Ölbryggeri (Johan Pesonen)
1899 - 1901 Uudenkirkon Olutpanimo Osakeyhtiö (Saksin, Andrejeff, Räisänen, Taberman)
1901 - 1905 Uudenkirkon Olutpanimo Osakeyhtiö (Saksin, Andrejeff, Räisänen, Bogdanoff)
1905 - 1914 Uudenkirkon Olutpanimo Osakeyhtiö (Saksin, Andrejeff, Bogdanoff)

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit