HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Saarijärvi

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Palvasalmi Oy
Koulutie 1
43100 Saarijärvi
Saarijärven kaupunki

Aloittanut: 1995
Lopettanut: 2001

Historia:
Palvasalmi Oy nimisen panimon perustivat neljä sisarusta Kirsti Ratinen, Maisa Vainio sekä Markus ja Antti Hänninen vuonna 1994. Lisäksi toiminnassa oli mukana Kirstin poika ravintoloitsija ja oluenpanija Peko Ratinen. Panimo rakennettiin Saarijärven keskustaan kerrostalon kellariin, jonka yläkerrassa toimi Sampo lehden toimitus ja naapurissa peruskoulu.
Tuotantoon haluttiin heti alusta alkaen real ale, joten tähän soveltuvat laitteet ostettiin Englannista. Toimittaja oli Total Brewing Ltd. ja laitteiden keittokoko oli 2.000 litraa. Asennettuna ja käyttövalmiina kaikki oli seuraavan vuoden keväällä. Koulutukset real alen panoon käytiin Englannissa, jonka lisäksi ex-Pyynikkiläinen Timo Lääniläinen opasti oluenpanon nikseihin. Oluenpanijoina toimivat etupäässä Kirsti Ratinen ja Maisa Vainio, mutta tilanteen vaatiessa myös Peko Ratinen ja Markus Hänninen.
Tiloihin rakennettiin myös oma brittiläistyylinen pubi.

REAL ALE

Tästä eteenpäin real alea sai muutamista ravintoloista, joissa oli tarvittavaa kellaritilaa tynnyrikypsymiselle. Tämä tynnyrikypsyminen oli suuri ongelma, sillä ravintoloissa ei useinkaan ollut tähän soveltuvaa kellaria. Kypsyminen kestää vajaan viikon, jonka jälkeen valmis real ale nousee kellarista oman paineen avulla eikä keinotekoisella paineella niin kuin normaali KEG olut. Niitä ravintoloita varten, joilla ei kellaria ollut, olut pakattiin normaaleihin KEG astioihin.

Palvasalmen tavanomaisten ale, bitter ja stout hanaoluiden jälkeen vuodesta 1998 tuotantoon tuli pullotettuna portteri, lager ja viimeisenä siideri. Portteri lanseerattiin Helsingin One Pint Pubissa tammikuussa 1998.

Pullotukset eri oluille tapahtuivat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla, Pramialla Ilvesjoella ja Mallaskoskella Seinäjoella.

Toiminta lopetettiin monen eri syyn tuloksena vuoden 2001 alussa. Lopetuksen jälkeen laitteet myytiin Savonniemen Oluttehdas Oy:lle.

Peko Ratinen muistelee mieleen jääneitä juttuja panimon ajalta:
Real alen
valmistuksessa käytettävää hiivaa tuotiin vuonna 1995 Finnairin reittilennolla Shepherd Neamen panimolta Kentistä Englannista. Lennon aikana hiiva-astiaa pidettiin sylissä, mutta "kyllä meinasi hiiva kasvaa astiasta ulos ennen Helsinkiin laskeutumista".
Toinen erikoinen juttu oli se, kun veimme vuonna 1998 portteria pullotettavaksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle. Kuljetimme portterin sinne tavanomaisesti 1000 litran tynnyreissä, mutta juuri kun yhtä tynnyriä oltiin asentamassa linjalle, sen kansi räjähti ja lensi kattoon niin suurella voimalla, että kattoon tuli reikä.

Etiketit: Mika Vellonen
__________
1995 - 2001 Palvasalmi Oy

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit