HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Ravijoki

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas
Hovintie
Ravijoki
Virolahden kunta

Aloittanut: 1857
Lopettanut: 1886

Historia:
Luutnantti Woldemar Baeckman (syntyään Bæckman) perusti Virolahden Ravijoen Harjun tilalla toimineen viinatehtaan yhteyteen oluttehtaan vuonna 1857. Tehtaan nimeksi tuli Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas, mutta se mainitaan myös nimellä Ravijoki Bryggeri.
Harjun tilalla toimi myös jauhomylly, meijeri, nahkaparkkaamo ja luunmurskaamo.

Alussa oluttehtaan isännöitsijänä toimi läheisen Kalliokosken lasitehtaan perustaja ja omistaja kaartinkapteeni Apollon Alftan ja oluenpanijana viinatehtaan mestari Erik Sjögren.
Muutamien vuosien kuluttua ilmeni ongelmia, kun oluenlaatua moitittiin eikä isännöitsijäkään hoitanut tehtäväänsä kunnolla.
Noin puolen vuoden päästä tästä, vuonna 1861, tehtaalle saatiin isännöitsijäksi sekä oluenpanijaksi Laitialan oluttehtaalta ruotsalaissyntyinen panimomestari Johan Gustaf Söderströmin, jonka oluet olivat entuudestaan laadukkaita ja arvostettuja. Söderström aloitti tehtaalla oluen lisäksi myös siman valmistuksen. Tämän jälkeen työntekijöitä oli mestarin lisäksi hetkellisesti jopa yli 10.
Mainittakoon, että uusi mestari myös koulutti nuoria miehiä oluttehtaan toimintaan. Yhtenä oppilaana ja myöhemmin varsinaisena oluenpanijana tehtaalla toimi Johan Bernhard Lindberg. Lindberg työskenteli myöhemmin oluenpanijana mm. Loimaan Onkijoella sekä Tyrväällä.
Tehtaalla sattui vuonna 1868 ikävä tulipalo, joka poltti sen maan tasalle. Palossa tuhoutui keittoastiat irtaimistoineen sekä käymässä ollut olut, mutta ei ulkorakennuksessa ollut varastoitu olut. Vakuutettuna laitos rakennettiin uudestaan kuntoon ja oli toimintavalmiina jo saman vuoden lopulla.

Omistaja Baeckman ajautui konkurssiin vuonna 1869 ja Harjun tila (jota kutsuttiin myös nimellä Harjun Hovi) asetettiin huutokaupattavaksi. Seuraavan vuoden kesällä pidetyssä huutokaupassa tila siirtyi Haminalaiselle kauppias Konstantin Aladinille. Kauppasumma oli 345.000 markkaa.
Hän ei pitkään tilaa omistanut vaan laittoi sen myyntiin vuonna 1873. Uudeksi omistajaksi tuli vuonna 1875 Virolaissyntyinen vapaaherra Andrej Ivanovisch von Knorring. Kauppasumma oli 130.000 hopearuplaa.

Viimeiset oluenpanijat olivat vuodesta 1878 ruotsalaissyntyinen panimomestari Abraham Alfred Nordstöm ja vuodesta 1883 turkulaissyntyinen oluenpanija Karl Konrad Björkman. Björkmanin aloittaessa työntekijöitä oli tehtaalla yhteensä kuusi ja vuosituotanto noin 23.000 litraa olutta.

Omistaja Knorring kuoli vuonna 1882 ja vuonna 1884 leski Julie Alexandra von Knorring tarjosi Harjun tilaa valtiolle 450.000 markasta. Hinta oli kuitenkin valtiolle liian suuri, joten seuravana vuonna sen hinta laskettiin 400.000 markkaan ja kauppakirja allekirjoitettiin.
Samaan aikaan, uuden mallasjuoma-asetuksen astuttua voimaan, kuntakokouksessa päättäjät saivat oikeuden kieltää mallasjuomien myynti kunnan alueella. Ja kävi niin, että kuntakokouksessa äänestettiin myynnin kieltämisestä muualta kuin tehtaalta. Tämä päätös oli takaisku oluttehtaalle, mutta myös muutamille kestikievareille, joita kunnassa silloin oli.

Valtion omistuksen myötä Harjun hovin tilanhaltijaksi tuli Emil Andersin. Andersin ei aikaillut vaan tarjosi oluttehdasta heti vuokralle. Ja jo noin kuukauden kuluttua lokakuun 1. päivä allekirjoitettiin kauppias Konstantin Aladinin kanssa kahden vuoden vuokrasopimus.
Olutta valmistui vuonna 1885 kuuden työntekijän voimin noin 23.100 litraa.
Mainittua kahta vuotta tehdas ei kuitenkaan ehtinyt toimia vaan vuokrasopimus purettiin jo vuoden 1886 alussa ja oluttehdas lopetettiin. Oluenpanija Björkman siirtyi tämän jälkeen Savonlinnaan.
__________
1857 - 1869 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Woldemar Baeckman)
1869 - 1870 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (konkurssipesä)
1870 - 1875 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Konstantin Aladin)
1875 - 1882 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Andrej Ivanovisch von Knorring)
1882 - 1885 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Julie Alexandra von Knorring)
1885 - 1885 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Valtio)
1885 - 1886 Harju Ölbryggeri - Harjun Oluttehdas (Valtio. vuokr. Konstantin Aladin)

 

Takatalo & Tompuri Brewery
Uskintie 23
Uski
49880 Ravijoki
Virolahden kunta
[www fb]

Aloittanut: 2016

Historia:
Panimon perustivat maanviljelijät Mikko Suur-Uski ja Juha Kokkala vuonna 2015. Laitos rakennettiin Mikon maatilan yhteyteen ja oli valmiina lokakuussa 2016. Panimon nimi tulee omistajien yli 300 vuotta vanhojen maatilojen nimien mukaan. Panimon tarvitsema ohra tulee omilta pelloilta.

Panimon laitteet ostettiin Unkarista ja ensikeittoja oli hiomassa mm. oluenpanija Mikko Salmi. Laitteiden keittokoko on 1000 litraa ja varastointi-/kypsytystankkien 5x 2000 litraa.

Ensiolut, pullotettu kylmäsavulager, lähti jakeluun 19.11.2016.
__________
2016 - ____ Takatalo & Tompuri Brewery (Takatalo ja Tompuri Oy)

alustat

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit