HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Imatra

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Imatran Bryggeri Aktiebolag - Imatran Oluttehdas Osakeyhtiö
Linnavaara N:o 2 Olvila
Siitola
Ruokolahden kunta (nyk. Imatran kaupunki)

Aloittanut: 1900
Lopettanut: 1923

Historia:
Tehtaan perustivat (kaikki Viipurista) oluenpanija konttoristi Kristian Woldemar Svendblad, kondiittori Emil Svartström ja pankkivirkailija Gustaf Adolf Svendblad vuoden 1900 maaliskuussa. Heistä K. W. Svendblad valittiin johtokunnan puheenjohtajaksi sekä tehtaan isännöitsijäksi. Yhtiöjärjestys vahvistettiin saman vuoden kesäkuussa ja sen osakepääoma oli 70.000 markkaa (350 à 200 mk). Osakkeista 330 kappaletta oli K. W. Svendbladilla, 10 Svarströmilla ja 10 G. A. Svendbladilla.

Tehdas rakennettiin Ruokolahden kunnan Siitolan kylän Linnavaara N:o 2 nimisestä tilasta erotetulle 3,2 hehtaarin tontille. Tontti sai nimekseen Olvila. Nykyisin tontti on osa Imatran kaupunkia.
Tontti oli yhtiön ensimmäinen varsinainen ostos ja toinen ostos oli tehtaan rakennuspiirustukset, jotka tilattiin Tukholmalaiselta arkkitehtitoimistolta.

Yhtiön toiminta alkoi vuoden 1901 aikana, mutta ei oman oluen myynnillä vaan Viipurilaisten panimoiden oluiden vähittäismyynnillä. Tätä kummallista tuontitoimintaa pidettiin kansalaisten piireissä vähintäänkin epäilyttävänä, mutta kuitenkin laillisena. Oli tietysti kansalaisia, jotka pitivät oluttehtaan toimintaa erittäin hyvänä, sillä tuohon aikaan Imatran seudulta ei halpaa olutta aina saanut. Joka tapauksessa tehdas aiheutti monenlaisia ongelmia aloittaessaan kaupankäynnin. Suurin ongelma oli ylenmääräinen juopottelu kaduilla ja puistoissa. Seuraavana vuonna Ruokolahden kunta edustajineen, pyysivät jopa Viipurin läänin kuvernööriä kieltämään tehtaasta tuontioluen myynnin. Tämä pyyntö ei johtanut toimenpiteisiin, joten myynti ja juopottelu jatkui.

Itse tehdas valmistui lopullisesti vuoden 1903 alussa, jolloin oluenpanijaksi tilattiin Venäjältä Pietarin Kalinkin panimosta panimomestari Ernst Pohuda. Hänen toimestaan ensiolut tuli markkinoille saman vuoden toukokuun viides päivä. Oman oluen myynti lähti alussa hyvin liikkeelle ja oluet mainitaan olleen erittäin hyviä.
On myös sanottu että "... rähinöinnistä päätellen olutta näyttää olevan taas myynnissä".

Tehtaan kiinteistön suunnitellut Tukholmalainen arkkitehtitoimisto haastoi yhtiön oikeuteen vuoden 1903 syksyllä, sillä yhtiön tilaamaa rakennuspiirustuslaskua ei oltu maksettu. Tätä haaste-asiaa ryhtyi hoitamaan Viipurilainen asianajotoimisto Falk & Rosenberg. Ja kun tehtaan johtoa tai muuta vastuuhenkilöä ei ilmaantunut määrättyyn aikaan mennessä, asetti asianajotoimisto tehtaan kiinteistön huutokaupattavaksi. Tämä huutokauppauhka "herätti" Svendbladin maksamaan laskun juuri ennen sen toimeenpanoa.

Panimomestari Ernst Pohuda ei pitkään yhtiössä viihtynyt vaan muutti alle kahden vuoden päästä aloituksesta Terijoelle. Tästä eteenpäin oluenpanijana toimi K. W. Svenblad itse.

Vuonna 1909 Svenblad osti Kajaanissa sijainneen Kajaanin Olut- ja Vesitehtaan ja muutti sinne. Tämän jälkeen Imatralla ei vahvempia mallasjuomia enää valmistettu.

Yhtiön osakkeet olivat jakautuneet vuonna 1922 niin, että silloinen panimon isännöitsijä Elias Ahonen omisti 346 osaketta, sentraalin hoitaja Juha Pirinen 2 osaketta ja lakitieteen ylioppilas Eino Zitting 8 osaketta. Heistä Ahonen valittiin ainoana hallitukseen ja täten myös yhtiön johtajaksi.
Oli johtajana kuka hyvänsä toiminta oli tullut tiensä päähän. Yhtiön toiminta lopetettiin seuraavana vuonna.

Etiketti pullossa: Panu Hakama
Ovaali etiketti: tuntematon keräilijä (unkown collector)
__________
1900 - 1922 Imatra Bryggeri Aktiebolag - Imatran Panimo Osakeyhtiö (K. W. Svenblad,..)
1922 - 1923 Imarta Bryggeri Aktiebolag - Imatran Panimo Osakeyhtiö (E. Ahonen,..)

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit