HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Iitlahti

<< Edellinen _____ Seuraava >>

A. Ehrnrooth, Ölbryggeri
Iitlahti N:o 4 Hovila, ratsutila (nyk. Iitlahdentie 100)
Iitlahti
Sulkavan kunta

Aloittanut: 1865
Lopettanut: 1873

Historia:
Oluttehtaan perusti varatuomari Alexander Gustaf Ehrnrooth Sulkavan pitäjän Iitlahden kylään (Idenlax by) Hovila nimiselle ratsutilalle vuonna 1865.
Tehdasta varten rakennettiin tilalle uusi erillinen rakennus, joka oli valmiina seuraavan vuoden keväällä. Koska ratsutiloja itäisessä suomessa kutsuttiin yleisesti Hoveiksi, sai oluttehdas tätä kautta kutsumanimekseen Iitlahden Hovin Oluttehdas.
Ensimmäinen panimomestari oli Adolf Fredrik Grönroos, mutta vuoden 1869 marraskuussa toiseksi oluenpanijaksi tuli Saksan Würtenbergissä syntynyt panimomestari Frans Anton Eiberger.
Tuotannossa oli myös ns. Baijerin olutta, jota myytiin sekä pulloittain että ”risuttain”. (risu = risuista valmistettu pullokori 25 pullolle). 1 pullo Bayerin olutta maksoi noin 6 kopeekkaa.

Vuoden 1870 kesällä työntekijöiden lukumäärä oli mestarin lisäksi enimmillään viisi, jotka kaikki olivat paikallisia. Joinain vuosina työntekijöiden joukossa oli myös naisia.
Oluenpanija Grönroos muutti pois vuoden 1870 marraskuussa, mutta Eiberger jatkoi tehtailua toukokuuhun 1871, jolloin hänkin muutti perheineen pois.


Vuoden 1873 tammikuun 26. päivän aamuyöllä tulipalo tuhosi tehtaan maan tasalle. Tehdas oli vakuutettu Christianian palovakuutusyhtiössä 16.500 markasta, mutta sitä ei rakennettu enää uudestaan.

Muuta: Nykyisin tontilta on vieläkin löydettävissä tehtaan kivijalka sekä sen nurkassa sijainnut uuni. (lähde: Ilari Hintsanen)
__________
1865 - 1873 A. Ehrnrooth, Ölbryggeri (Alexander Gustaf Ehrnrooth)

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit