HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Alahärmä

Seuraava >>

Woltin Oluttehdas Yhtiö
Voltintie (nyk. Nahkatehtaantie)
Voltti
Alahärmä
Alahärmän kunta (nyk. Kauhavan kaupunki)

Aloittanut: 1894
Lopettanut: 1918

Historia:
Oluttehdas sijaitsi Alahärmän Vuoskosken kylässä, rautatieaseman vieressä, Voltin talossa. Nykyinen osoite paikalle olisi Nahkatehtaantie. Ensimmäiset oluet tulivat myyntiin juhannuksen alla vuonna 1894.

Heti ensimmäisenä toimintavuotenaan, sai humalapäissään puukkotappeluissa surmansa monia henkilöitä, joten tehtaan vastustajien joukko oli alusta alkaen suuri. Myynti oli kuitenkin ilmeisen hyvä, sillä tehdas jätettiin maistraattiin rekisteröitäväksi 13.1.1897. Perustajina mainitaan talollinen Erik Hakola, maakauppias Ivan Lesojeff ja kauppapalvelija Gustav Hedman.

Ivan Lesojeff meni omissa touhuissaan konkurssiin vuonna 1900 ja myi osuutensa tehtaasta. Tehtaan toimintaa kuitenkin jatkettiin, kunnes se vuokrattiin 1906 Akseli Laiturille.

Vuoden 1908 syksyllä oluttehtaalla tapahtuneessa pienessä painiottelussa, Laituri pisti vahingossa puukon Juho Isotalon (Antti Isotalon poika) sydämeen niin, että Isotalo kuoli. Laituri pakeni metsään, mutta sai myöhemmin tuomionsa.

Viimeisenä panimomestarina toimi Eetu Järvi. Tehtaan toiminta loppui päivää ennen kieltolain voimaantuloa 31.12.1918. Oluttehtaan jälkeen talossa toimi Nahkatehdas. Talo purettiin 1970-luvulla.

Tehdas on jäänyt historiaan myös siksi, että paikallinen kuntakokous ja sittemmin Vaasan kuvernöörin virasto on määrännyt sille (todennäköisesti) Suomen kovimmat myyntirajoitukset. Myynti kiellettiin tehtaalta mm. seuraavina päivinä: lauantaisin, kaikkien juhlapäivien aattoina, joulukuun 20. päivän ja tammikuun 10. päivän välisen aikana, laskiais- maanantaina ja tiistaina, kruunun- kunnallis- ja kirkollismaksupäivinä, rästimaksupäivinä, Uudenkaarlepyyn markkinapäivänä sekä kahtena seuraavana päivänä, kilpa-ajopäivinä, Mikkeli maanantaina, palvelijain sekä työväestön vapaaviikoilla, kunta- ja kirkolliskokouspäivinä, Härmäläisten siirtolaisten lähtöpäivinä, vaivaisjyvästön- sekä paloapurahan ylöskantopäivinä, väenkirjoitus- ja hengillepanopäivinä, kaikkina keisarillisina juhlapäivinä jolloin koulussa ei opeteta, käräjäpäivinä ja asevelvollisten kutsunta-aikana.

Tehtaasta sanottua: Niin kauan kuin olutta tulvii, verikin virtaa.
__________
1894 - 1897 Woltin Oluttehdas (Erik Hakola, Ivan Lesojeff, Gustav Hedman)
1897 - 1900 Woltin Oluttehdas Yhtiö (Erik Hakola, Ivan Lesojeff, Gustav Hedman)
1900 - 1906 Woltin Oluttehdas Yhtiö (Erik Hakola, Gustav Hedman)
1906 - 1908 Woltin Oluttehdas Yhtiö (Akseli Laituri)
1908 - 1918 Woltin Oluttehdas Yhtiö

Seuraava >>

kaupungit