Östermyra Ölbryggeri
Östermyra gård (nyk. Törnäväntie 23)
Östermyra (myöh.
Törnävä)
Ilmajoen kunta (nyk. Seinäjoen kaupunki)
Aloittanut: 1852
Lopettanut: 1892
Historia:
Gustaf August Wasastjerna perusti Östermyran Kartanon rautaruukin ja ruutitehtaan yhteyteen oluttehtaan vuonna 1852. Perustamishetkellä alue kuului Ilmajoen kuntaan, mutta myöhemmin se liitettiin Seinäjokeen. Oluttehdas oli suhteellisen pieni, koska oluet olivat tarkoitettu lähinnä ruukin alueen työntekijöille.
Ruukin tehtaan ensimmäinen oluenpanija oli Jonas Olofsson Nyberg, joka toimi tehtävässä kuusi vuotta. Hänen jälkeensä uudeksi oluenpanijaksi tuli ruukin tynnyrintekijän Nicolai Ernst Bährin poika tanskalaisyntyinen panimomestari Fredrik Karl Kristian Bähr. Ensitöikseen uusi mestari asensi tehtaaseen noin 1500-litraisen kuparisen keittoastian. Työntekijöitä oluttehtaalla oli tästä eteenpäin yhdeksän.
Syyskuussa 1961 ruukin ruutitehdas räjähti, mutta itse oluttehdas oli onneksi juuri niin kaukana, ettei se vaurioitunut. Räjähdys, joka kuului yli kolmen kilometrin päähän, tuhosi tehdasrakennuksessa kaiken 24 metrin säteellä ja lennätti tavaraa satojen metrien päähän sekä viereiseen jokeen.
Oluttehdas jatkoi toimintaansa ja vuotuinen ohran kulutus nousi tämän jälkeen yli 200 tynnyriin vuodessa.

1860-luvulla mainonta oli yksinkertaista.
Wasastjerna laajensi vuosien mittaan Östermyran kartanon maaomaisuutta (joka oli laajimmillaan 4.000 ha) ja oli perustamassa myös
Tampereelle Pellava- ja Rautateollisuusosakeyhtiöitä. Tämä Tampereen yhtiö oli loppujen lopuksi virhe ja tästä alkoi Wasastjernan alamäki. Alamäki jatkui vuoden 1869 kesäkuulle, jolloin edessä oli konkurssi. Seuraavana vuonna kartano ruukkeineen ja oluttehtaineen siirtyivät velkojille, joista suurin velkoja oli Suomen Pankki.
Oli kartanon omistaja kuka hyvänsä, oluttehdas toimi kuten ennenkin ja ilmeisesti menestyi sillä omistaja ei ollut halukas myymään sitä.
Vuonna 1871 kartanon ja täten myös oluttehtaan omistajaksi tuli Gustaf August Wasastjernan poika Gustaf Albin Wasastjerna.
Koska itse kartanon suuruudenvuodet olivat takanapäin, eikä uusi omistaja tehnyt poikkeusta vaan supisti toimintoja edelleen lakkauttamalla muutamien vuosien kuluttua sekä ruukin että rautatehtaan. Mainittava on, että oluttehdas sai edelleen jatkaa kuten ennenkin.
Wasastjerna sai Bährin valmistamasta oluesta pronssimitalin maataloustuotteita esittelevässä Suomen Yleinen Näyttely -tapahtumassa Helsingissä vuonna 1876.
Vuonna 1877 oluttehtaantyöntekijöitä oli viisi ja vuosituotanto noin 31.500 litraa olutta. Näin ollen kaikki oli kunnossa, mutta koska ruukin työväki oli vähentynyt huomattavasti, oli oluen tuotantoa syytä supistaa. Seuraavana vuonna oluen vuosituotanto oli vain noin 20.000 litraa. Kyseinen suunta ei panimomestari Bähriä innostanut, joten hän lopetti työnsä ja muutti Visuvedelle vuoden 1878 joulukuussa.
Vuonna 1880 Gustaf August Wasastjerna nuorempi perusti kartanon maille meijerikoulun. Ehkäpä osin tästä syystä kartano siirtyi seuraavana vuonna hänen omistukseensa. Tästä eteenpäin oluttehdas toimi, mutta tuotantomäärät olivat tipahtaneet keskitasosta jo noin kolmannekseen, jos siihenkään. Esim. vuonna 1884 koko vuoden oluen valmistusmäärä oli vain noin 12.000 litraan.
Oluttehtaan toiminta seuraavan vuosikymmenen aikana oli vaatimatonta, mutta toiminnassa se pidettiin. Kartanon ongelmat kuitenkin jatkuivat ja vuonna 1890 se siirtyi konkurssin kautta henkivakuutusyhtiö Kalevan haltuun.
Vakuutusyhtiö piti kartanon mailla useita huutokauppoja, joista kartanoon kuuluvien tehtaiden huutokauppa käytiin elokuussa 1891. Korkeimman huudon teki tanskalaissyntyinen Filip Julius Bornemann-Lundbye.
Jo seuraavana vuonna kävi ilmi, että uusi omistaja ei hallinnut taloudellisesti heikossa kunnossa olevaan kartanoa, joten edessä oli uusi konkurssi. Vuonna 1892 käytiin velkojien toimesta pakkohuutokauppa, jossa myytiin mm. oluttehtaassa käytössä ollut kuparinen keittokattila. Viimeistään tähän tapahtumaan loppui oluttehtailu Östemyrassa.
Lehtimainos: 14.03.1863 Vasabladet no 11
__________
1852 - 1870 Östermyra Ölbryggeri (Gustaf August Wasastjerna)
1870 - 1871 Östermyra Ölbryggeri (konkurssipesän hoitajat)
1871 - 1881 Östermyra Ölbryggeri (Gustaf Albin Wasastjerna)
1881 - 1890 Östermyra Ölbryggeri (Gustaf August Wasastjerna nuorempi)
1890 - 1891 Östermyra Ölbryggeri (Henkivakuutusyhtiö Kaleva)
1891 - 1892 Östermyra Ölbryggeri (Filip Julius Bornemann-Lundbye)